Redax Leasing Auto

Ce trebuie sa știi despre leasingul auto înainte sa decizi sa accesezi unul.


Ce este in primul rand Leasingul ?


Leasing – este o operațiune comercială prin care o parte denumită locator/finanțator, transmite celeilalte părți, denumită locatar/utilizator, la solicitarea acesteia din urmă, contra unei plăți periodice, denumită rată de leasing (redevență), dreptul de folosință al unui bun al cărui proprietar rămâne pentru o perioadă determinată de timp. Pe tot parcursul contractului care este de minim 12 luni conform legii, societatea de leasing rămâne proprietarul bunului ce face obiectul contractului de leasing.


Conform legii, operațiunile de leasing se clasifică în leasing financiar și leasing operațional.


· leasing financiar – presupune participarea a 3 părți: finanțatorul, furnizorul și utilizatorul. Cu ajutorul acestui tip de leasing, poți alege mașina pe care ti-o dorești și poți negocia prețul pe care să îl plătești, iar finanțatorul o achiziționează și ți-o oferă printr-un contract . După semnarea si aprobarea contractului vei plăti rate pentru perioada aleasă de tine, care poate varia de la 12 până la 84 de luni;

· Leasingul operational este o soluție mai puțin utilizata la noi in tara. Desi in ultimul timp au apărut pe piața mai multe societăți care oferă acest tip de leasing foarte popular pentru companii si societăți comerciale. Acest tip de contract se aseamănă cu unul de închiriere. De aceea, rata lunara – denumita chirie – nu se va calcula ținând cont de o rata a dobânzii (așa cum se întâmpla la credite), ci in funcție de gradul de depreciere a mașinii pe perioada contractului si de marja de profit a companiei de leasing. La sfârșitul contractului de leasing operațional, utilizatorul nu va avea opțiunea de a deveni proprietar al autoturismului, acesta având obligația de a-l returna furnizorului. Totuși, există companii de leasing care îi pot permite utilizatorului să intre în posesia autoturismului, în schimbul unui preț negociat între cele două părți.


Leasingul financiar versus operational – prin ce se diferențiază ?


Diferențele dintre cele doua tipuri de leasing in cazul in care va hotărâți sa apelați la aceasta forma de a achiziționa un autoturism sint in principal in cazul responsabilității , dreptului de proprietate si nu in ultimul rand al costurilor. În cazul unui contract de leasing financiar, utilizatorul va trebui să achite un avans și o rată cu o dobândă variabilă, care se va schimba în funcție de dobânzile de referință sau de deprecierea valorii mașinii. În schimb, pentru leasingul operațional, utilizatorul nu va trebui să achite un avans, ci va avea de plătit doar o rată lunară fixă. Un alt criteriu care diferențiază un contract de leasing financiar de unul operațional este dreptul de proprietate. O persoană care își dorește să încheie un contract de leasing, iar la sfârșitul acestuia să aibă opțiunea de a păstra bunul, va trebui să aleagă varianta unui acord financiar. Pentru persoanele care nu își doresc să păstreze autoturismul, ci ar prefera, mai degrabă, înlocuirea acestuia cu un model mai nou, de îndată ce contractul s-a încheiat, ar trebui să opteze pentru un leasing operațional. În cazul unui leasing financiar, clientul este responsabil în totalitate de reparațiile și operațiunile de mentenanță necesare pentru mașină. De asemenea, tot utilizatorul se va ocupa, pe cheltuiala proprie, de plata asigurărilor, a taxelor de drum, dar și de operațiuni de schimbare a anvelopelor. In schimb entru leasingul operațional, utilizatorul poate folosi bunul finanțat fără a-și mai asuma vreun risc, întrucât toate responsabilitățile și cheltuielile generate de mașină vor fi gestionate de către firma de leasing.


Avantajele unui contract de leasing auto.


– Nu este nevoie de credit bancar, leasingul auto te ajută să eviți creditele bancare, care pot fi destul de costisitoare și pentru care trebuie să îndeplinești o listă lungă de termeni și condiții.

– Poți beneficia de tot confortul si utilitatea unei mașinii pe care o dorești fără sa ai toți banii necesari pentru a cumpăra o mașina noua. Acea mașina iți va oferi ocazia de a conduce un vehicul mai nou, care va rămâne in garanție pe toata perioada contractului de leasing. Acest lucru înseamnă ca intervențiile de service asupra mașinii vor fi extrem de rare si care va fi asigurat CASCO toata perioada. De asemenea plățile lunare pentru un vehicul luat in leasing sunt de obicei mai mici decât in cazul cumpărări cu banii jos sau prin credit. Motivul? Ratele sunt bazate pe valoarea de depreciere a mașinii pe perioada contractului de leasing, si nu pe valoarea totala a mașinii. Ca urmare, șoferii pot lua in leasing un vehicul mai arătos si mai scump decât si-ar fi permis in mod normal.

– In cazul in care te hotărăști sa schimbi mașina atunci scapi de tot stresul de a vinde mașina iar de multe ori la vânzarea mașinii in funcție de cerere este posibil sa nu vinzi la prețul dorit sau in perioada te timp estimata. De asemenea leasingul auto prezinta avantaj si in cazul care vrei sa cumperi mașina pe care ai folosit-o pentru o perioada de timp, prețul de vânzare fiind negociabil si nu in ultimul rand mult mai ieftin decât pe piața auto.


Dezavantajele unui contract de leasing auto:


– Un inconvenient ar fi deprecierea rapida a valorii autovehiculului iar in cazul in care decizi sa schimbi mașina in timp foarte scurt atunci valoarea ei va scădea. De preferat ar fi sa respecți si sa utilizezi mașina in termenii contractuali evitând in felul acesta pierderile financiare rezultate din anularea sau schimbarea contractului de leasing

– Ai grija la limita de kilometri parcurși si la contractual initial de leasing. In cazul in care utilizezi mașina mai mult de cat in parametrii / kilometri agreați in contract atunci va trebui sa achiți suplimentar excesul de kilometri. De cele mai multe ori kilometri neparcurșii nu se contorizează.

– In cazul in care mașina nu este întreținută si prezinta uzura avansata disproportional referitor la kilometri parcurși si starea technical si estetica a automobilului atunci va trebui sa plătești taxe de uzura suplimentare.

 

Aceasta a fost o prezentare sumara a leasingului auto, a tipurilor de leasing disponibile in Romania in momentul de fata, a avantajelor si dezavantajelor achiziționării de mașini prin metoda leasingului auto. In cazul in care dorești sa achiziționezi prin leasing auto sau sa închiriezi mașini de buna calitate si la preturi accessible ne poți contacta telefonic sau pe mail pentru mai multe detalii. Echipa Redax Brasov iți sta la dispoziție cu toate informațiile necesare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *